A világ egyik vezető generátorgyártója, a Kohler, áttér a HVO-ra, egy olyan üzemanyagra, amely akár 90%-kal is csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását a fosszilis üzemanyagokhoz képest.

A Kohler Power Systems EMEA az év elején bejelentette, hogy bresti (Franciaország) központjában és gyártóegységeiben a teljes dízelüzemanyag-fogyasztását a hagyományos dízelről hidrogénezett növényi olajra (HVO) váltotta át.

Konkrét hatások

Ez a változás közvetlen hatásként évente körülbelül 750 tonnával csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. A Kohler komplexum teljes üzemanyag-fogyasztásának helyettesítése több mint 325 000 liter dízellel jelentős lépés a szénlábnyom csökkentése felé: a hagyományos dízelről a HVO-ra való átállás akár 90%-kal is csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, attól függően, hogy milyen nyersanyagokat használnak az üzemanyag előállításához, amely évről évre egyre nagyobb elismerést kap.

Nagyobb léptékben, figyelembe véve az összes rendszert, amely a szén-dioxid-kibocsátás forrása (beleértve a világítási és légkondicionáló rendszereket is), a növényi alapú üzemanyagra való átállás 50%-kal csökkentette a Kohler Power Systems EMEA teljes CO2-kibocsátását.

Használat és tesztelés

Az áttérés nemcsak az épületek szintjén történt meg, hanem a gyártósorokról érkező generátorok tesztelésében is. A Kohler jelentős mennyiségű ipari generátort gyárt Brestben, Franciaországban, és mindegyiket 24–72 órán keresztül tesztelik, ami során jelentős mennyiségű üzemanyagot égetnek el. 2023-ban a HVO használata a generátorok tesztelésében várhatóan 78%-kal alacsonyabb kibocsátást eredményez a hagyományos dízelhez képest.

A CO2-kibocsátás csökkentése mellett a HVO kevesebb NOx és részecskekibocsátást eredményez, mint a dízel. A HVO emellett stabilabb, mint a fosszilis dízel, így a Kohler megbízható teszteredményeket érhet el, még akkor is, ha az üzemanyag több hónapig a tartályban maradt.

HVO és körkörös gazdaság

A HVO (Hydrogénezett Növényi Olaj) egy alternatív üzemanyag, amelyet növényi olajok vagy állati zsírok hidrogénezésével állítanak elő. Ez a hidrogénezési folyamat eltávolítja a szennyeződéseket és megváltoztatja az olaj vagy zsír molekuláris szerkezetét, így egy a hagyományos dízelhez hasonló terméket kapunk.

A biodízellel ellentétben a HVO minden fenntartható üzemanyag előnyével rendelkezik. Oxidációra érzéketlen, így hosszú távon tárolható.

A HVO akár 90%-ban karbonsemleges, teljes mértékben hulladékból származik, így a körkörös gazdaság részét képezi.

Dízelgenerátorok kompatibilitása a HVO-val

A Kohler ipari dízelgenerátorainak teljes választéka kompatibilis a HVO-val, és az áttérés a fosszilis dízelről erre az üzemanyagra gyors és egyszerű. A már telepített generátoroknál nincs szükség módosításra, így az ügyfelek azonnal elkezdhetik használni a megújuló üzemanyagot. A HVO és a dízel közötti hasonlóság olyan nagy, hogy akár egyidejűleg is használhatók, keverve, így még könnyebbé téve az új típusú üzemanyag bevezetését.


A Best Tools Company, a Power Systems anyavállalata, a Kohler hivatalos partnere Kelet-Európában, ahol a gyártó teljes generátorkínálatát forgalmazza. Az egyik fő küldetése, hogy megbízható megoldásokat nyújtson, amelyek célja az emberi tevékenység környezeti hatásainak jelentős csökkentése. Ezt a célkitűzést a cég két belső üzleti egységében is érvényesíti: az „Energia” és a „Hulladékgazdálkodás és Szennyvíztisztító Berendezések” területeken.

Hozzászólás

Best Tools Vállalat © 2024. Minden jog fenntartva.

AxiomThemes © 2024. All Rights Reserved.